Geautomatiseerde Stock Cards voor Platenzaken

Sector
Detailhandel

Tools
Adobe InDesign, Excel, Python

Van persoonlijk project naar implementatie bij platenzaken

Karim verzamelt al jaren platen. Nadat hij zijn collectie alfabetisch had geordend, miste hij nuttige informatie zoals genre, land van afkomst, etc. Deze informatie is voor nagenoeg alle platen te vinden in de muziek-database en -marktplaats Discogs. Met behulp van de API van Discogs, Python, Excel en Adobe InDesign hebben we het maken van stock cards volledig geautomatiseerd. Dit persoonlijke project bleek zo nuttig, dat we het ondertussen bij verschillende platenzaken hebben uitgerold. Zij besparen hiermee vele uren repetitief, saai en foutgevoelig werk.

Uitdaging

De meeste platenzaken maken gebruik van de CSV-export functie van Discogs. Deze documenten bevatten echter niet alle informatie (bijvoorbeeld genre ontbreekt). Daarbij wil je dat de informatie automatisch wordt gekoppeld aan de desbetreffende platen. Tot slot kost het veel tijd om de CSV-exports op te schonen.

Oplossing

Discogs API en Python

Met Python hebben we het standaard script wat verbindt met de database van Discogs herschreven. Zo wordt direct de juiste informatie via de Discogs API-koppeling opgehaald. Het script genereert automatisch een schoon CSV-bestand.

Geautimatiseerd visualiseren in Adobe InDesign

De meeste platenzaken hebben een stock van vele duizenden platen. Het is dus belangrijk dat de data snel en makkelijk kan worden omgezet in stock cards. Hiervoor hebben we labels in Adobe InDesign gemaakt, die direct de gegevens uit het CSV-bestand inladen en ze in het gewenste formaat of ontwerp uitdraaien. Deze extra stap bespaart de platenzaken veruit het meeste tijd.

Afbeelding links laat het InDesign bestand met de koppeling zien. Rechts is de output uit InDesign. Deze labels kunnen direct met elke labelprinter uitgedraaid worden.

Resultaat

Deze oplossing heeft Karim en platenzaken al honderden uren saai, repetitief en foutgevoelig werk bespaart. Het is tevens een zeer goedkope oplossing; de Discogs API is gratis te gebruiken en voor een nieuwe platenzaak kan dit product in een paar uur volledig worden geïmplementeerd.

Ook het maximale uit je bedrijfsdata halen?

Neem contact op voor een vrijblijvende inspiratiesessie. 

Decidas en Knowify gaan samen verder als Summix.

Decidas en Knowify hebben besloten om de handen ineen te slaan. Knowify is een vooraanstaand Rotterdams bedrijf dat, net als wij, gespecialiseerd is in data en business intelligence. We gaan samen verder onder een nieuwe naam: Summix.