Maak je websites gebruiksvriendelijker en succesvoller met Hotjar (review)

In het kort

Hotjar geeft inzicht in hoe bezoekers je website gebruiken; waar hun aandacht naartoe gaat, en waar zij juist afhaken. Zo ontdek je hoe je jouw website beter kunt laten werken voor je bedrijf!

Hotjar conversie optimaliseren

Beoordeling

9/10

Mogelijkheden

8.5/10

Gebruiksvriendelijkheid

9/10

Complexiteit

Makkelijk

Voordelen

  • Eenvoudig te installeren
  • Analytics en gebruikerservaringen in één
  • Laat je precies en in detail zien waar knelpunten zitten
  • Koploper op het gebied van schermopnames bij klanten, die gedetailleerde informatie aanleveren

Nadelen

  • Beperkte mogelijkheden tot data-analyse
  • Laat je wel zien wáár het misgaat, maar niet (altijd) waaróm
  • Biedt (nog) geen mogelijkheden voor apps

Wat is Hotjar?

Een sterke online aanwezigheid is voor een modern bedrijf niet meer optioneel. Een belangrijk onderdeel hiervan is de website.

Er zijn tal van ontwerpfouten die je website minder effectief maken. Misschien worden de ogen van bezoekers naar de verkeerde dingen geleid, of is het onnodig ingewikkeld voor klanten om hetgeen te vinden waarnaar zij op zoek zijn. Hotjar helpt je te identificeren waar het misgaat op jouw website, zodat je de nodige aanpassingen kan maken.

Hotjar doet dit allereerst met behulp van geautomatiseerde analytics. Dat houdt bijvoorbeeld in dat Hotjar bijhoudt waar gebruikers met hun muis naartoe bewegen, op welke pagina’s ze het vaakst wegklikken, en in welk stap van het proces ze afzien van een aankoop. Hoewel dit je niet meteen vertelt wát er fout gaat, zie je hierdoor wel snel wáár de fouten precies zitten.

Daarnaast biedt Hotjar de mogelijkheid tot het verzamelen van gebruikerservaringen. Met Hotjar implementeer je makkelijk pop-ups op je website die gebruikers vragen naar hun ervaringen. Dit kan ook gericht: je kan een gebruiker bijvoorbeeld vragen waarom hij of zij niet heeft besloten om zich aan te melden voor een nieuwsbrief. Ook kun je een kleine widget op je site plaatsen waar gebruikers vrijwillig op kunnen klikken om feedback te geven.

Wat kan je met Hotjar? 2 voorbeelden

Het volgen van de potentiële klanten op je website biedt je natuurlijk een hele hoop data, maar wat kun je daar vervolgens eigenlijk mee? Met de volgende voorbeelden krijg je een beter beeld van de mogelijkheden en het nut van Hotjar:

  1. Kom erachter of je bezoekers naar de juiste pagina’s leidt
  2. Kom erachter of je bepaalde processen te ingewikkeld hebt gemaakt

Hotjar conversie optimaliseren

1. Kom erachter of je bezoekers naar de juiste pagina’s leidt

Het ontwerpen van een website draait vooral om het richten van de aandacht van bezoekers op de juiste dingen. Als jij bijvoorbeeld een webshop hebt, dan wil je dat mensen niet te hard hoeven na te denken om de producten te vinden die zij zoeken. Dat is immers niet alleen fijn voor hen, maar ook voor jou, want de kans is dan groter dat ze iets bij jou kopen.

Door de tracking-technologie van Hotjar kun je precies zien waar de aandacht van klanten naartoe getrokken wordt. Als dat niet de dingen zijn die voor jou het meest winstgevend zijn, is dat een aanleiding om je site aan te passen. Zo kan je per bezoeker meer geld verdienen.

2. Kom erachter of je bepaalde processen te ingewikkeld hebt gemaakt

“We use Hotjar Surveys to see how satisfied customers are with our products, and we report the larger trends.” – Ryanair case study

Als bepaalde processen op je website te ingewikkeld zijn, dan haken bezoekers vroegtijdig af. Als een bezoeker te veel stappen moet doorlopen om een product te kopen, dan kiest hij de volgende keer bijvoorbeeld liever voor het gemak van een concurrent.

Met Hotjar kun je precies zien bij welke stap bezoekers vaak afhaken. Dat is nuttig, omdat dit je niet alleen vertelt dát bepaalde processen te lang zijn, maar ook precies wanneer die maximale lengte is bereikt. Zo weet je precies welke processen je moet inkorten, en hoeveel je ze moet inkorten.

Welke bedrijven gebruiken Hotjar?

“You need Hotjar. Its price is extremely competitive and getting to know your users is essential. It really is the number one tool I use.” TomTom case study

  • Panasonic
  • T-Mobile
  • Decathlon
  • Microsoft
  • TomTom
  • Nintendo
  • Adobe

Normaal zou ik een korte uitleg geven van de werkzaamheden van deze bedrijven, maar met zulke bekende bedrijven is dat natuurlijk niet nodig. Als dit soort grote bedrijven gebruikmaken van Hotjar, dan weet je zeker dat dit een nuttige tool is!

Hotjar website analytics review

Werkt Hotjar op jouw website?

Hotjar werkt voor de overgrote meerderheid van websites, maar helaas niet voor álle websites. Afhankelijk van hoe jouw website is gebouwd, kan het (on)mogelijk zijn om bezoekers te tracken. Dit kan bijvoorbeeld niet wanneer een site geen “custom third-party JavaScript” toestaat.

Dat zegt je misschien niet zoveel, maar het betekent concreet dat je Hotjar niet kan gebruiken op een website die met één van de volgende tools is gemaakt: InVision, SmugMug, Dribble, SimpleSite, Google Sites, Notion, Adobe Portfolio, Cordova, Electron, Ionic, Polymer, Ceros, GlideApps, Prototype.js (1.7.2 of ouder), Magento (2.3.0 of ouder).

Daarnaast ondersteunt Hotjar geen mobiele apps of desktopapplicaties.

Welke alternatieven zijn er voor Hotjar?

Er zijn natuurlijk meer bedrijven die een vergelijkbaar product als Hotjar aanbieden. Hieronder benoem ik een aantal van de bekendste concurrenten:

  • LogRocket: is volgens klanten makkelijker op te zetten, maar is duurder en is de investering minder snel waard
  • Smartlook: heeft ten opzichte van Hotjar dezelfde voor- en nadelen als LogRocket
  • Mouseflow: duurder dan Hotjar, maar wel met een betere (persoonlijke) klantenservice
  • Lucky Orange: heeft wat minder functies dan Hotjar, maar is wel makkelijker te gebruiken en beheren

Aan de slag met Hotjar? Voorkom deze implementatiefouten!

Wil je na het lezen van dit artikel het liefst zo snel mogelijk aan de slag met Hotjar? Lees eerst even de meest gemaakte implementatiefouten:

  1. Pas niet te snel dingen aan
  2. Geef je website niet overal de schuld van

1. Pas niet te snel dingen aan

Wanneer je net begint met het gebruiken van Hotjar, kan dat best een confronterende ervaring zijn. Je ziet wellicht ineens dat gebruikers je website op een heel andere manier gebruiken dan jij graag zou willen. Hierdoor kun je meteen de neiging krijgen om grote aanpassingen aan je website door te (laten) voeren. Dat is in beginsel niet iets slechts, maar je moet er wel voorzichtig mee zijn.

De eerste feedback die Hotjar je aanlevert is misschien nog helemaal niet representatief (statistisch significant). Je kan beter even wachten tot je een grotere hoeveelheid feedback hebt verzameld, zodat je zeker weet dat er meer bezoekers zijn die bepaalde problemen ervaren.

Als je continu kleine dingen aanpast aan je website, dan kan dat (juist) erg irritant zijn voor terugkerende bezoekers, omdat zij steeds opnieuw moeten leren hoe je site werkt. Doe dit dus echt pas als je zeker weet dat het zinvol is – en zeker niet elke week.

2. Geef je website niet overal de schuld van

Zodra je gebruikmaakt van Hotjar, kun je makkelijk gaan denken dat alle problemen met je bedrijf terug te voeren zijn op je website. Het is belangrijk om te onthouden dat dit niet zo is. Als klanten weinig bij je kopen, dan kán dat komen doordat je website matig is, maar ook andere oorzaken hebben. Krijg dus geen tunnelvisie, en blijft openstaan voor verklaringen naast je website.

Screenshots