Relatiebeheer, Sales, Marketing & Analytics in één met Salesforce (review)
In het kort
Salesforce is niet voor niets dé koploper op het gebied van customer relationship management. Qua functionaliteit en integratiemogelijkheden kan niemand tippen aan Salesforce, maar wat betreft gebruiksvriendelijkheid en prijs zijn er betere opties.

Beoordeling
8/10
Mogelijkheden
9/10
Gebruiksvriendelijkheid
7/10
Complexiteit
Moeilijk
Voordelen
- Koploper op het gebied van (geavanceerde) features
- Uitgebreide aanpassingsmogelijkheden
- Makkelijk te koppelen met enorm veel andere tools
- Stabiel, snel programma
- Kunstmatige intelligentie voor het automatiseren van taken (tegen extra kosten)
Nadelen
- Aan de prijs
- De goedkopere versie is (zeer) beperkt
- Het leerproces duurt even
Wat is Salesforce?
Salesforce is een CRM-programma, wat staat voor customer relationship management. Dat is precies wat je denkt dat het is: tools die je helpen bij het onderhouden van relaties met je klanten (of leveranciers, abonnees, leden, medewerkers, etc.). Het opbouwen van goede relaties met je (potentiële) klanten is natuurlijk essentieel voor een goede bedrijfsvoering, omdat je zo meer omzet en winst realiseert (meer nieuwe klanten en betere retentie van bestaande klanten).
Salesforce biedt op dit gebied een hele hoop verschillende functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan tools voor klantenservicebeheer, offertes, marketingcampagnes, het verzamelen van feedback van klanten, het versturen van grote hoeveelheden e-mails, en nog veel meer. Salesforce is op dit gebied écht de marktleider, en biedt je dus nagenoeg alles wat je nodig hebt. De software is tevens op veel manieren aan te passen aan je eisen/wensen, zowel technisch als visueel. Zo kun je je bedrijfsprocessen naar wens automatiseren en de juiste informatie voor aan de juiste persoon weergeven.
De Professional-versie van Salesforce biedt je nog meer mogelijkheden, zoals automatische aanbevelingen voor het verbeteren van je bedrijfsprestaties. Deze versie is wel flink prijzig: je betaalt hier $75 per maand per gebruiker voor. Daarnaast zijn twee nóg uitgebreidere opties verkrijgbaar voor $150 en $300 per gebruiker per maand.
Sowieso is Salesforce niet de meest goedkope optie op de markt. De goedkoopste versie is de Essentials-versie, die $25 per maand per gebruiker kost, maar deze versie biedt helaas bijzonder weinig functionaliteit. Het aanschaffen van de Professional-versie is dus eigenlijk een must. De gebruikerservaring en gebruiksgemak van Salesforce laat volgens veel gebruikers te wensen over; het duurt vaak lang voordat gebruikers het programma goed en volledig onder de knie hebben (niet zo intuïtief).
Wat kan je met Salesforce? 3 voorbeelden
Wat kan een programma als Salesforce nu concreet betekenen voor jouw onderneming? Hieronder volgen drie voorbeelden van specifieke use cases van dit programma:
- Bespaar een hoop tijd door het automatiseren van taken/processen
- Evalueer de prestaties van je verkoopmedewerkers
- Rol een marketingcampagne makkelijk in één keer uit
1. Bespaar een hoop tijd door het automatiseren van taken/processen
Een groot voordeel van Salesforce ten opzichte van andere CRM-software is dat het een eigen kunstmatige intelligentie heeft. Deze AI, genaamd Einstein, kan worden ingezet voor het automatiseren van taken als het invoeren van data, de succeskansen van leads bepalen en voorspellingen over de toekomst doen. Dit kan een hoop tijd en geld schelen, maar geheel in lijn met wat je eerder hebt kunnen lezen, moet je voor deze functie wel extra betalen bovenop je bestaande abonnementskosten.
2. Evalueer de prestaties van je verkoopmedewerkers
Wanneer je in de sales zit, is het natuurlijk van groot belang om goede verkoopmedewerkers te hebben. Met Salesforce kun je beter in de gaten houden hoe je verkoopmedewerkers presteren. Je kunt automatisch laten bijhouden hoeveel leads zij omzetten in verkopen, en hoeveel tijd zij daar gemiddeld aan kwijt zijn. Zo kun je makkelijk bepalen hoeveel iedere werknemer jou opbrengt en kost. Bovendien kun je op basis van de data ontdekken en/of verder uitzoeken waarom en op welk gebied bepaalde medewerkers succesvol realiseren.
3. Rol een marketingcampagne makkelijk in één keer uit
In het tijdperk van internetmarketing is het uitrollen van marketingcampagnes complexer dan ooit. Voor een optimaal resultaat adverteer je op diverse kanalen, om zo een maximaal aantal leads te genereren. Salesforce maakt het makkelijker om een marketingcampagne in één keer uit te rollen via verschillende platformen, zoals Facebook Ads, Google Ads en Twitter Ads.
Welke bedrijven gebruiken Salesforce?
Salesforce heeft wereldwijd meer dan 150.000 klanten. Hieronder volgt een greep uit enkele van de bedrijven die je waarschijnlijk wel zal kennen:
- Koninklijke Nederlandse Luchtvaartmaatschappij (KLM)
- AEGON (Nederlandse verzekeraar)
- KPN (Nederlandse telecomgigant)
- ING (wereldwijd opererende Nederlandse bank)
- PostNL (Nederlands brief- en pakketbezorgingsbedrijf)
- Mercedes-Benz (Duitse autofabrikant)
- IBM (Amerikaans computer- en softwarebedrijf)
- NBC (één van de grootste Amerikaanse televisiezenders)
Wat je waarschijnlijk opvalt, is dat veel van de Salesforce klanten grote bedrijven zijn. Er zijn zeker ook wel kleinere bedrijven die gebruikmaken van Salesforce, maar vanwege het stevige prijskaartje is het niet zo vreemd dat zij vaker voor een beter betaalbare CRM-oplossing kiezen.
Met welke tools kan Salesforce koppelen?
Wanneer je een programma als Salesforce gaat gebruiken, is het wel zo handig om te weten of het ook de andere tools ondersteunt die jij al gebruikt. Een greep uit de door Salesforce ondersteunde tools:
- G suite (Gmail, Calendar, etc.)
- Slack
- Mailchimp
- Microsoft 365
- Facebook, Twitter, LinkedIn
- Jira
- Tableau (lees onze Tableau review)
- Leadinfo
- DocuSign
In ieder geval ondersteunt Salesforce alle tools die op de Salesforce AppExchange te vinden zijn. Kijk dus goed of de door jou gebruikte software daar te vinden is.
Welke alternatieven zijn er voor Salesforce?
Salesforce mag dan lange tijd de gouden standaard voor CRM-software zijn geweest, maar dat wil niet zeggen dat er inmiddels geen serieuze concurrentie voor dit platform bestaat. Dit zijn enkele van de belangrijkere concurrenten:
- Zoho CRM: Iets beperkter dan Salesforce wat functies en integratie van andere tools betreft, maar een stukje gebruiksvriendelijker en véél goedkoper.
- Pipedrive: Veel goedkoper alternatief voor Salesforce dat de meeste belangrijke functionaliteiten wel heeft, maar met een matig werkende mobiele versie.
- Zendesk CRM: Een makkelijk te gebruiken CRM-software, een goede optie als je niet al te veel geavanceerde functies nodig hebt.
Aan de slag met Salesforce? Voorkom deze implementatiefouten
Wil jij graag Salesforce gaan gebruiken binnen jouw onderneming? Lees dan eerst onderstaande tips over hoe je enkele veelgemaakte fouten bij het implementeren van dit programma kan voorkomen:
- Verdwaal niet in de vele functies van Salesforce
- Zorg voor goede begeleiding bij het maken van de overstap
1. Verdwaal niet in de vele functies van Salesforce
Salesforce is, zoals gezegd, koploper op het gebied van functionaliteit. Die veelheid aan verschillende functies is uiteraard een voordeel, maar het heeft ook een keerzijde. Je kan namelijk makkelijk het overzicht verliezen in alle data en mogelijkheden die je voorgeschoteld krijgt. Probeer daarom goed te filteren welke functies voor jou belangrijk zijn, en aan welke je eigenlijk geen aandacht hoeft te besteden.
2. Zorg voor goede begeleiding bij het maken van de overstap
Het is nogal een leerproces om met Salesforce te gaan werken. Als je jezelf en je werknemers volledig in het diepe gooit, kan het dus flink lang duren voordat iedereen met dit programma uit de voeten kan. Dat is natuurlijk zonde, want al die tijd pluk je niet optimaal de vruchten van deze software, en loop je dus omzet mis.
Het loont daarom om te investeren in goede begeleiding (consultancy én training). Een cursus omtrent de basisfuncties van Salesforce is echt geen overbodige luxe, en je verdient zichzelf terug door de efficiëntiewinst.